Subtítol: Investigar, caracteritzar i regular el soroll submarí per a reduir els nivells d’origen antròpic. Mediterrània acústicament sostenible.
Gestionat per: Conselleria de Medi Ambient del Govern de les illes Balears/ AVALUA
Coordinació: Bartomeu Rosselló i Boeres AVALUA avalua@avalua.eu
El renou submarí és una de les principals amenaces a la que s’enfronten totes les espècies marines.
El so és l’únic element d’interrelació i comunicació que comparteixen tot els éssers vius. La
necessitat d’un ambient sonor harmonitzat és imprescindible per a la vida. La petjada antròpica que la nostra societat genera és inassolible per l’ecosistema marí, origen de la vida al planeta i principal element regulador d’aquest.
Hem incrementat la pertorbació sonora en més de 10 dB per dècada.
Ha arribat el moment d’actuar-hi decididament amb la seva regulació. Minimitzar el seu efecte per a garantir-ne la biodiversitat i la sostenibilitat al medi, encara que simplement sigui per a garantir-ne la nostra pròpia supervivència.
Descripció: No podem ser aliens al medi marí afectant a la resta d’espècies amb la nostra incontrolada acció. En aquest canvi d’era hem d’aprendre a ser preservadors i cultivador del vital medi. Les directrius de regulació normativa internacionals, ja estan traçades. Ara cal desenvolupar el procés.
Abordar la regulació acústica passa per determinar els llindars d’afecció. S’està intentant agrupar les espècies per sensibilitat acústica i d’afecció. Intentant establir patrons d’equilibri dinàmic basats en l’activitat bioacústica que incideix sobra la biologia. D’aquí podrem establir tendències i pautes a respectar. Hem d’intentar cohabitar amb el medi marí i la tecnologia ens ho ha de facilitar. L’activitat antròpica té causa efecte directe en la presència o no d’espècies.
L’activitat d’acció costanera té un impacte molt més incident que no pas en mar oberta. Contem amb una manca important de dades. Tenim una necessitat urgent d’establir llindars per a totes les espècies i no podem comparar-la o referenciar-la a l’escolta freqüencial humana.
L’energia mecànica en medi aquàtic, sobre exercida fora de la habitualment generada per la natura, és el que anomenem: renou, soroll, remor, fressa..., en definitiva afecció sonora subaquàtica.
La seva regulació fonamental i la seva vigilància cabdal. L’acció dels Agents d’Autoritat ha de superar els contrasentits o problemes competencials de jurisdicció ja que aquestes qüestions venen resoltes pel principi rector de garantir la continuïtat biològica.
Conclusions
Estem en temps de descompte per abordar la problemàtica de l’afecció acústica subaquàtica que implica a totes les espècies indiscriminadament. Tots els actors de la mar hauríem d’acordar accions conjuntes per actuar i deixar de destrossar la mar, almenys en l’intent de cohabitar el màxim possible.
El coneixement és la clau de la conservació. No obstant, la recerca científica és important però també ho és l’establir la legislació necessària i la seva aplicació efectiva per assolir objectius. Per això cal també una ciutadania formada i disposada a lluitar pels seus drets, a més d’una administració i estat que estigui a l’alçada. Simplement, les solucions passen per aprofundir en la democràcia.
Hem obert un camp d’acció del qual tots hem som responsables i cal l’actuació conjunta i
coordinada del medi marí amb cura de totes les seves espècies.
PONÈNCIA UNIFICADA:
Moderador Bartomeu Rosselló i Boeres. AVALUA
Michel André. Laboratory of Applied Bioacoustics (LAB) UPC
Txema Brotons. Asociación Tursiops
Cristian Altaba. Agents de Medi Ambient. Conselleria Medi Ambient. GOIB
Etiquetes: #SorollSubmarí #MediterràniaSilenciosa #RegulacióSorollMarí #AcústicaMarina #ComunicacióSubaquàtica
Comentarios