Gestionat per: Diputació de Barcelona Coordinació: Àngel Moreno Duran. Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental. Diputació de Barcelona. morenoda@diba.cat.
Abstract: La bioacústica és una branca de la ciència relacionada amb diferents disciplines científiques que investiga la producció i recepció de sons biològics. La bioacústica inclou sonogrames i tècniques associades al sonar instrumental i biològic pel seu ús en el seguiment de poblacions animals així com en mecanismes d'identificació i comunicació.
D’aquesta manera, representa un mètode per conèixer i controlar els efectes del soroll produït per les activitats humanes sobre les poblacions animals. Aquesta disciplina és encara incipient a Catalunya, per bé que els ecosistemes marins han estat, fins ara, més estudiats que els terrestres, gràcies a la tasca investigadora del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques.
Pel que fa a l’estudi dels ecosistemes terrestres, en aquest repte es presentarà un resum d’alguns dels treballs de recerca més innovadors realitzats a Catalunya, emmarcats en el coneixement de les poblacions de quiròpters i el seguiment nocturn de la migració dels ocells a través de tècniques bioacústiques.
Així mateix, es presentaran els resultats d’un estudi comparatiu de la presència d’ocells urbans, abans i durant el confinament derivat de les mesures per combatre la pandèmia de la Covid 19 l’any 2020.
Descripció
La bioacústica és una branca de la ciència relacionada amb diferents disciplines científiques que investiga la producció i recepció de sons biològics (inclosos aquells que produeix i processa l'ésser humà), els mecanismes de transferència de la informació biològica per vincles acústics i la seva propagació en medis elàstics.
La bioacústica analitza també els òrgans de l'audició, així com l'aparell de fonació i els processos fisiològics i neurofisiològics a través dels quals els sons o senyals acústics són produïts, rebuts i finalment processats a nivell del sistema nerviós central. Així mateix, la bioacústica intenta entendre les relacions entre les característiques dels sons que produeix un animal i la natura del medi en el qual s'utilitzen, així com les funcions per les quals estan dissenyats.
Finalment, la bioacústica inclou tècniques associades al sonar instrumental i biològic pel seu ús en el seguiment de poblacions, en mecanismes d'identificació i comunicació; d'aquesta manera representa un mètode per assessorar i controlar els efectes del soroll produït per les activitats humanes sobre les poblacions animals.
Sens dubte, un organisme referent i pioner a Catalunya en l’estudi dels ecosistemes a través de la bioacústica, és el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), vinculat a la UPC, el qual centra les seves activitats en l’estudi del medi aquàtic, parant especial atenció a la degradació acústica de l'ecosistema marí que s'està donant al mar Mediterrani. El LAB té com a objectiu principal el desenvolupament d'aplicacions capaces de limitar els efectes del soroll antropogènic al mar i contribuir a un desenvolupament sostenible de les activitats marítimes.
No obstant, l’aplicació de la bioacústica en l’estudi dels ecosistemes terrestres és encara incipient i relativament dispersa, per bé que existeixen alguns estudis, centrats en l’estudi de l’avifauna, realitzats per investigadors del CTFC1, del CREAF2 i de l’ICO3. Destacaria també l’estudi de les poblacions de quiròpters per mitjà d’eines bioacústiques, que es dur a terme des del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Pel que fa a l’estudi dels ecosistemes terrestres, en aquest repte es presentarà un resum d’alguns dels treballs de recerca més innovadors realitzats a Catalunya, emmarcats en el coneixement de les poblacions de quiròpters i el seguiment nocturn de la migració dels ocells a través de tècniques bioacústiques. Així mateix, es presentaran els resultats d’un estudi comparatiu de la presència d’ocells urbans, abans i durant el confinament derivat de les mesures per combatre la pandèmia de la COVID-19 l’any 2020.
PONÈNCIES PRESENTADES:
Seguiment de quiròpters: un projecte de ciència ciutadana i bioacústica.
Adrià López-Baucells. Investigador. MCNG
NOCMIG: oïdes digitals
Xavier Riera. Responsable de divulgació. ICO
Resposta ràpida del comportament dels ocells urbans al confinament de la COVID-19
Gabriel Gargallo. Director general. ICO
Etiquetes: Bioacústica, soroll antropogènic, avifauna, quiròpters, ultrasons, sonogrames.
Comments