Subtítol: Errors i confusions de la legislació vigent.
Coordinació: Robert Barti GrausTIC rbarti@graustic.cat
Les mesures del nivell sonor, aplicant la legislació vigent (Leq en dBA), es corregeix
amb els factors K. La metodologia utilitzada per valorar les components impulsives
es incorrecte, i la de baixa freqüència, presenta resultats contradictoris amb altres
legislacions, sent igualment poc eficaç. Per altre banda algun document, indica a
més que en cas de detectar components K, no es faci la obligada correcció per soroll
de fons. Aquestes indicacions i protocols, generen confusió entre els professionals
del sector i no sempre reflecteixen la realitat del problema que s’avalua.
Queda poc més d’una dècada per deixar de fabricar motors de combustió interna, segons els recents acords del COP26. S’espera que la reducció del nivell sonor als carrers de les ciutats es reduirà notablement. No obstant, la Directiva Europea 2017/1576, estableix que tots els vehicles elèctrics han de emetre so per ser detectats, a velocitats inferiors als 30 Km/h, utilitzant el sistema AVAS. Els canvis obren diversos interrogants.
Continguts destacats
La determinació precisa dels factors correctors K, esdevé molt important a l’hora d’avaluar els nivell d’immissió sonora, especialment en ambient interior i període nocturn. Les mesures “in situ” revelen que algunes d’aquestes correccions no s’ajusten a la sensació sonora observada. La metodologia emprada per la legislació vigent, per valorar la baixa freqüència i les components impulsives d’un so, no son correctes, i es proposen mètodes alternatius.
Per altre banda, no respectar el principi de jerarquia jurídica, y saltar-se els conceptes bàsics de la mesura del so, condueixen a obtenir informes amb resultats esbiaixats, que no ajuden a solucionar els problemes.
Finalment s’exposa que amb els actuals micròfons de ½”, el llindar de nivell sonor mesurable es d’uns 23 dBA. Per poder mesurar per sota d’aquest nivell es poden utilitzar els micròfons de ½” LN (Low Noise).
Conclusions
Disposar de major informació respecte dels valors dels factors K “in situ” seria de gran ajuda, per realitzar una presa de mostres correcte. Es convenient adoptar mètodes alternatius als actual, per avaluar la presència de baixa freqüència i de components impulsives d’un so.
PONÈNCIES PRESENTADES:
ANALISI DE LES CORRECCIONS DE NIVELL Santi Andrés. Aucatel
AMB LA LEGISLACIÓ ACTUAL, S’AVALUA CORRECTAMENT EL NIVELL SONOR?
Dr. Robert Barti. GrausTIC
Etiquetes: Mesura, avaluació, percepció, so, legislació
Comments