Subtítol: Aplicacions de la ISO 12913 als Municipis
Gestionat per: ETS Arquitectura Barcelona (UPC)
Coordinació: Francesc Daumal i Domènech
Departament de Tecnologia de l’Arquitectura, Avda. Diagonal 649, 08028 Barcelona francesc.daumal@upc.edu
Abstract: L’espai públic és complex acústicament: hi ha molts agents implicats i és divers al llarg del temps. Com el paisatge visual, urbà o rural, hi ha també un paisatge sonor que fa d’escenari acústic de l’activitat social. Aquest paisatge pot ser objecte de control, de redisseny i àdhuc de protecció. La recent norma ISO 12913 ho aborda. En parlem des dels municipis.
VÍDEO DEL REPTE:
PONÈNCIES PRESENTADES:
Josep Maria Querol i Noguera, Consultor Acústic Enginyer Industrial
Francesc Daumal i Domènech, Consultor Acústic i Catedràtic Emèrit ETSAB (UPC)
Joan Lluís Zamora Mestre, Laboratori d'Innovació i Tecnologia de l'Arquitectura
A qui va dirigit?: Professionals arquitectes, enginyers, tècnics municipals de medi ambient i urbanisme i per a tot el públic en general.
Descripció del REPTE:
Des de l’aparició l’agost del 2018 de la segona part de la ISO 12913-1:2014 i el desembre del 2019 la tercera, s’han anat establint tot un seguit de procediments i interpretacions sobre el concepte del paisatge sonor i el que representa per a la ciutat. Es tracta d’un tema emergent totalment pluridisciplinari, i de molt ampli espectre. Tot va començar amb R. Murray Schafer als anys seixanta del segle passat, introduint aquest terme per a qualsevol composició musical en el territori, i avui ja agafa un significat molt més ampli atès que tracta l’espai interior i l’exterior amb les seves qualitats acústiques i el seu context, el sons específics de cada municipi i els seus significats, les marques i itineraris sonors dels barris i els patrimonis culturals immaterials sonors.
Es faran tres intervencions de 15 minuts cadascuna, i una aplicació pràctica de mitja hora amb els assistents:
1.– La norma ISO/TS 12913. Paisatge sonor: eina pels municipis o utopia? (Josep María Querol i Noguera). La norma ISO/TS 12913 defineix el Paisatge sonor com l’entorn acústic tal com és percebut, experimentat y/o entès per una o varies persones, en el seu context. Es descriuran y comentaran les tècniques que proposa la norma per determinar i avaluar els paisatges sonors.
2.– El so de la ciutat segons la ISO/TS 12913: L’itinerari sonor i les reflexions psicoacústiques i urbanístiques (Francesc Daumal i Domènech). El recorregut sonor qualifica l’entorn urbà d’acord amb una adjectivació. Caldrà veure que no deixi al marge els aspectes estètics i de patrimoni.
3.– El paisatge acústic del comerç urbà (Joan Lluís Zamora Mestre). Es presentarà una recent recerca sobre casos d’estudi de Melbourne, Logronyo i Barcelona, interpretant la interacció entre l’activitat comercial i el paisatge sonor associat a les vies urbanes comercials.
Etiquetes: Paisatge sonor. Qualitat acústica. Entorn sonor. Ambient sonor. Patrimoni Cultural Immaterial Sonor
Comentários